GRUNDSKOLA/ TEKNIK COLLEGE

Herrströms Mekaniska är ett av de, totalt, 9 företag i regionen som har äran att få ta emot alla åttondeklassare i vår kommun för ett besök hos oss. Det är ett bra sätt för att marknadsföra oss och få fler att förhoppningsvis vilja jobba inom industin och allt vad det innebär. Vi berättar om vår verksamhet och visar runt i verkstaden där de får se hur vi arbetar & vad man kan tillverka hos oss.

En del av en artikel från Teknik College sida.

Klicka här för att läsa hela

"VIKTIGT ATT ÖPPNA DÖRREN TILL INDUSTRIN

Syfte med dagarna är att väcka ett intresse för teknik- och industri som yrkesval. Branscherna står inför en tuff utmaning när allt fler yrkesverksamma börjar närma sig pensionsålder, men också för att unga idag hellre satsar på andra karriärvägar.

Christer Herrström är VD på Herrströms Mekaniska Verkstads AB i Trelleborg, ett av Teknikcollege Trelleborgs samverkansföretag. Just nu har företaget behov av fler duktiga svetsare. Han ser studiebesöken som en insats för att tidigt nå fram till de elever som kan tänka sig en framtid inom industrin:


– Kan vi få 2-3 procent av eleverna intresserade av industriyrkena så är det jättebra. Vi har flera medarbetare som går i pension bara år och behöver en bra rekryteringsbas även i framtiden. Studiebesöken från skolan tror vi är ett sätt att få det. Vi har en lång tradition av att samarbeta med våra kollegor i kommunen. Vi har samma utmaningar och medarbetarna cirkulerar mellan arbetsplatserna. Det ser vi som något positivt, utbytet är bra för alla, samtidigt behöver vi ha in fler duktiga anställda i framtiden. Det gäller att tänka långsiktigt, säger Christer Herrström.

Julia Jonasson går i åttan på Västervångskolan och är en av besökarna på Herrströms Mekaniska. Hon tog chansen att lägga en svetsfog när hon fick möjlighet:


Julia Jonasson från Västervångskolan i Trelleborg gillar att prova nya saker, svetsa till exempel.

– Det var lite läskigt men också kul. Det är alltid roligt att testa något nytt, men jag har mest funderat på att bli advokat eller sjukgymnast. Under min PRAO ska jag vara på Räddningstjänsten, berättar Julia."